FISIOTERÀPIA
 DESCRIPCIÓ 

La fisioteràpia és un dels pilars bàsics de la terapèutica, dels quals disposa la medicina per curar, prevenir i readaptar als pacients.


És una disciplina que es troba inclosa en la Llei d'Ordenació de Professions Sanitàries.

 PROFESSIONAL 

Maria Verdés Reche

 HORARIS 

La fisioteràpia és, etimològicament, el tractament a través de mitjans físics, incloent l'aplicació d'agents com la calor, el fred, el corrent elèctric, les teràpies manuals o tots aquells mitjans de tractament relacionats amb el moviment i l'activitat física.

Algunes de les patologies que tractem són:

- Dolor d'espatlla.
- Tendinitis al colze.

- Lumbàlgies, dorsàlgies, cervicàlgies ..
- Esquinç de turmell.
- Meniscopaties i lesions de genoll.
- Patologia degenerativa tipus artrosi.
- Rehabilitació postquirúrgica (pròtesis de genoll/maluc, cirurgia d'espatlla ...)

- Etc.

Fisioterapeuta

A convenir.

"Els dits que pensen-senten-veuen són el nostre instrument.

Senten i veuen com el teixit es mou"

TÈCNIQUES

PUNCIÓ SECA


Es tracta d'una tècnica molt eficaç per tractar els músculs a través d'una agulla. Només la poden fer els fisioterapeutes. La punció seca és una tècnica que utilitza agulles d'acupuntura per al tractament de la síndrome de dolor miofascial, síndrome produït pels punts de gallet ( "contractures"). És una tècnica invasiva ja que les agulles penetren la pell, pressionant i contraient el punt de gallet per desactivar-lo i així disminuir el dolor que aquests produeixen. L'agulla, un cop situada en el punt de gallet, pot considerar-se una eina palpatoria de prolongació dels dits del fisioterapeuta gràcies a l'anomenat efecte "vareta": l'agulla entra i surt del punt de gallet, i amb la mateixa agulla s'aprecien els canvis en la fermesa dels teixits travessats per l'agulla i fins i tot se sent si l'agulla ha encertat o no en la ubicació del mateix. Tot i que no es coneix el mecanisme d'acció de la punció seca, aquesta representa una de les tècniques més eficaces de tractament del punt gallet.
KINESIOTAPING

GANTXOS - FIBRÓLISIS DIACUTÀNIA


La fibrólisis diacutània és una tècnica instrumental utilitzada en el camp de la fisioteràpia que tracta les adherències o fibrosi de les estructures musculoesquelètiques utilitzant com a eina una mena de ganxos que milloren la seva mobilitat. Les fibrosi són engruiximents del teixit conjuntiu (que s'encarrega de connectar els diferents teixits del cos humà entre si) fent que aquest perdi la seva capacitat d'elasticitat i en conseqüència la seva mobilitat, generant a més dolor i inflamació. La fibrólisis diacutània és una tècnica innovadora que serà molt beneficiosa per a aquells fisioterapeutes que es trobi acreditats per emprar-la en les seves consultes. Com es pot observar, tot i que el seu nom resulta una mica alarmant, sobretot en saber que s'empra per mitjà de "ganxos", aquesta és una tècnica de la qual no s'ha de témer, tot el contrari, és de gran utilitat incloure-la en el protocol de tractament d'aquells pacients en on per diferents causes, es vegi compromesa la mobilitat de les estructures musculoesquelètiques. Aquesta tècnica posseeix 3 efectes principals, els quals són: 1. Efecte mecànic: aquest efecte es genera en les adherències i fibrosi produïdes en les estructures musculoesquelètiques com cicatrius, hematomes, etc. 2. Efecte circulatori: la fibrólisis diacutània genera una estimulació de la circulació sanguínia i limfàtica. 3. Efecte reflex: aquest efecte es produeix per l'estimulació dels receptors nerviosos. Com s'ha esmentat anteriorment la tècnica de la fibrólisis diacutània és una eina de gran ajuda per als fisioterapeutes, però, la seva aplicació es troba contraindicada en casos de: - En cas que la pell del pacient no es trobi en condicions de rebre aquest tipus de tècniques. - En cas que el pacient presenti fragilitat capil·lar o varius - Pacients que tinguin un tractament anticoagulant - Aquesta tècnica no ha de ser emprada en nens o adults grans. És molt important que el fisioterapeuta es trobi capacitat acadèmicament per a l'aplicació d'aquesta tècnica, de manera que si el fisioterapeuta tractant no ha realitzats estudis sobre la fibrólisis diacutània, aquest no ha de aplicar-la.
INDUCCIÓ MIOFASCIAL

TERÀPIA MANUAL

EXERCICI ACTIU


ELECTROPUNCIÓ

Connectant les agulles a un corrent tipus TENS a baixa freqüència aconseguirem un efecte més potent en la relaxació del múscul.

PUNCIÓ SECA

És el tractament invasiu dels anomenats punts gallet miofascials.

 

Mitjançant l'ús d'agulles d'acupuntura es realitza una punció del punt gallet produint un espasme del múscul i obtenint una "desactivació" "i relaxació del mateix.

 

S'utilitza per solucionar problemes i dolors musculoesquelètics sense restringir els moviments d'aquests

KINESIOTAPING

curso-ganchos-fibrolisis-fisiofocus.jpg

"GANTXOS"

FIBRÒLISI DIACUTÀNIA

La fibrólisis Diacutánea és una tècnica instrumental utilitzada en el camp de la fisioteràpia que tracta les adherències o fibrosi de les estructures musculoesquelètiques utilitzant com a eina una mena de ganxos que milloren la seva mobilitat.

INDUCCIÓ MIOFASCIAL

La “inducció miofascial" podríem definir-la com una tècnica de teràpia manual, basada en suaus estiraments i pressions en diferents zones del cos amb l'objectiu de millorar les restriccions que es produeixen a nivell de la fàscia.

ONES DE XOC

Està indicada especialment en casos crònics, peró també en aguts i subaguts. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

El seu mecanisme d'acció es basa en una ona que arriba als teixits més profunds, provocant una resposta inflamatòria que acabarà regenerant els teixits danyats.

 

Tracta tot tipus de tendinitis, bursitis, fascitis plantar, esperó calcani, etc.